Zweefvliegen: de opleiding

Na ongeveer 40 tot 60 tweezitterstarts (en landingen!) met instructeur kan de leerling-vlieger al 'solo' komen: dit is altijd weer een feestelijke gebeurtenis! De volgende stap is het opdoen van ervaring als solist in een eenzitter, onder toezicht van een instructeur. Dit is meestal ook het moment om te beginnen met de voorbereidingen voor het theoretisch- en praktisch examen voor het Glider Pilot Licence (GPL). Dit is een bewijs dat de bevoegdheid geeft om volledig zelfstandig te vliegen en wordt afgegeven door de KNVvL.

Veilig vliegen

Zweefvliegen is een veilige sport zolang iedereen zich aan wettelijke voorschriften houdt. De wet schrijft bijvoorbeeld grondige inspecties voor, onder andere uit te voeren aan het begin van elke vliegdag. Daarnaast begint iedere vlucht met een uitgebreide controle van alle stuurorganen en de instrumenten, de zogenaamde cockpitcheck - en daar blijft het niet bij. Niets wordt aan het toeval overgelaten: op het vliegveld en ook in de lucht wordt steeds op andere vliegtuigen gelet en ook de weersomstandigheden worden permanent in de gaten gehouden. Onze officieel door de KNVvL-erkende instructeurs en zweefvliegtechnici staan garant voor optimale vliegveiligheid.

De theorie...

Tijdens de cursus geven de instructeurs een aantal korte theorielessen. De nadruk ligt hierbij op kennis die je direct kunt toepassen tijdens het vliegen. Als je na de cursus zou besluiten om (in Nederland) door te gaan met zweefvliegen, is er tijd genoeg om dieper op de zaken in te gaan. Ongeveer een maand voor vertrek krijgt u als voorbereiding op het kamp de twee boeken "Elementaire vliegopleiding" en "De voortgezette opleiding" thuisgestuurd. Hierin maak je alvast kennis met de gang van zaken op een zweefvliegveld en wordt een aantal basisbegrippen van het vliegen uitgelegd. Terplaatse ontvang je een logboekje om alle vluchten in bij te houden.

...en de praktijk

Op de eerste vliegdag geeft een van de instructeurs een korte introductie over de gang van zaken op het vliegveld. Ook maak je dan kennis met de zweefvliegtuigen die tijdens de cursus gebruikt zullen worden. De eerste vlucht is voor de meeste cursisten vaak een heel bijzondere ervaring! Tijdens de eerste vluchten raak je langzaam vertrouwd met de omgeving zoals die er van bovenaf uitziet.

Vooral de eerste lierstart is een sensationele ervaring. Het vliegtuig is bijna onmiddellijk los van de grond en accelereert in een paar seconden naar bijna 100 kilometer per uur! Nog een paar seconden later wordt een klimstand van ongeveer 45 graden bereikt. Nadat de kabel er automatisch op ongeveer 400 meter afspringt begint de adembenemende, stille vlucht...!

Deze eerste vlucht wordt nog geheel gevlogen door de instructeur, maar bij de volgende vluchten neemt de leerling geleidelijk aan steeds meer taken van de instructeur over. Zweefvliegen is niet moeilijk en snel te leren!