Introductie

Zweefvliegen is een sport waarbij elke vlucht, lang of kort, een aangename ontspanning biedt, met de leuke spanning van het boven willen blijven, vliegend van de ene thermiekbel naar de andere... Met 's avonds, onder het genot van een glas bier of fris, de onvermijdelijke sterke verhalen aan het kampvuur!

Ook dit jaar organiseert zweefvliegclub Gliding Adventures Europe weer een zweefvliegvakantie in Frankrijk. Door het uitstekende vliegweer en efficiënte organisatie kan iedereen in korte tijd (beter) leren vliegen. Leer er alles over jutteren, haakeffecten, piefjes, splitsen, vario's, pierken en steken. Kortom: alles wat je moet weten over zweefvliegen!

Zweefvliegen: een actieve vakantie

Gliding Adventures Europe organiseert al ruim 10 jaar zweefvliegvakanties in Frankrijk. De activiteiten vinden doorgaans plaats op het vliegveld van St. Florentin (bij Troyes, t.h.v. Parijs). Het vliegveld van St. Florentin is zeer ruim en daarom bijzonder geschikt voor beginnende zweefvliegers. Ook de ervaren zweefvliegers kunnen hun hart ophalen: het gebied leent zich uitstekend voor overlandvluchten!

De gunstige ligging garandeert over het algemeen uitstekend vliegweer. Op het vliegveld ligt een camping voor de deelnemers. In de afwisselende omgeving van St. Florentin zijn verder volop mogelijkheden voor korte excursies!

Wat is zweefvliegen?

Zweefvliegen is vliegen met behulp van warme, opstijgende lucht: "thermiek". In tegenstelling tot wat sommige mensen denken hebben zweefvliegtuigen geen wind nodig om te kunnen vliegen. Ze vliegen ook - en net zo goed! - wanneer het windstil is.

Bij de start wordt het zweefvliegtuig met een speciale lier of een motorvliegtuig omhoog gebracht. Daarna vliegt het langzaam naar beneden. Daarbij moet het in de glijvlucht steeds hoogte opofferen, net zolang tot de hoogte 'op is' en het vliegtuig op het vliegveld moet landen, tenzij er 'thermiek' (opstijgende warme lucht) gevonden wordt en de vluchtduur - soms tot uren! - verlengd kan worden.